EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

„Opel“ već 150 godina na točkovima

Nemačka kompanija „Opel“, koja je nekada proizvodila šivaće mašine i bicikle, proslaviće u 2012. godini svoj 150. rođendan.

AP

Osnivač Adam Opel nije zamišljao 1862. godine da će ta kompanija jednog dana postati jedan od najvećih proizvođača automobila u Evropi, saopštio je „Opel„.

On je pravio šivaće mašine u bravarskoj radionici svog oca u Rizelsajmu u Nemačkoj, zatim počeo da prodaje bicikle, a 1886. godine lansirano i prvi bicikl marke „velociped“, koji su vrlo brzo postali popularni.

Do polovine dvadesetih godina 19. veka „Opel“ je postao poznat kao najveći proizvođač bicikala na svetu.
U međuvremenu i motocikli ulaze u asortiman proizvoda, a automobilska tradicija „Opela“ počinje 1899. godine, što ovu kompaniju čini drugim najstarijim proizvođačem automobila u Nemačkoj, odmah nakon kompanije „Daimler-Benz“.

U jesen 1902. godine „Opel“ predstavlja patent automobil „lutzmann“ sa motorom od 10/12 konjskih snaga.
Popularnost automobila uskoro počinje da raste i do 1906. već je sišlo više od 1.000 ovakvih vozila sa proizvodnih linija.

Sorry, site not recognized

Do 1914. godine „Opel“ je prestigao sve konkurente i postao najveći proizvođač automobila u Nemačkoj.
Brend je postao poznat kao proizvođač popularnih i pristupačnih hit modela, kao što su „doktorwagen“ (1909) i „puppchen“ (1914).

Dvadesete godine 19. veka su otelotvorenje „Opelovog“ pionirskog duha koji živi i dan danas, saopštila je ta kompanija navodeći da su tada lansirana vozila marke „laubfroscc“ i „rakete“.

Opel je prvi nemački proizvođač automobila koji je počeo da koristi automatsku proizvodnu liniju. Na primer, 1928. godine „Opelov“ raketni automobil obara kopneni brzinski rekord na trkačkoj stazi Berlin Avus. Fric fon Opel je uspeo da dostigne brzinu od 238 km/h, što je u to vreme bio prosto nezamisliv poduhvat.

Godinu dana kasnije „Opel“ stiže i do zvezda – Opel „Sander RAK1″ je lansiran sa jednog velikog trga u Frankfurtu i to je bio prvi javni raketni let sa ljudskom posadom u istoriji, iako veoma kratak.

Izvor: Mondo (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije