EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Novi Sad spreman za turiste

Turistička organizacija Novog Sada umnogome obogatila ponudu za domaće i strane posetioce. Šetnje starim jezgrom grada, izleti do manastira i vinskih podruma na Fruškoj gori…

Panorama_of_Novi_SadTurista koji poseti Novi Sad ne mora da strahuje da će propustiti da vidi neku od znamenitosti u gradu i okolini. Turistički radnici su se pobrinuli da, kroz šetnje i izlete, po gradskom jezgru i okolini grada, pešice, automobilom ili autobusom gosti „srpske Atine“ vide sve što treba videti.

U ponudi su se, tako, našle šetnje po starom jezgru grada, s Maticom srpskom, galerijama, muzejima, Vladičanskim dvorom, crkvama, Petrovaradinskoj tvrđavi, ali i „ozbiljniji“ izleti, koji vode do salaša u okolini, manastira i vinskih podruma na Fruškoj gori, a tu su i krstarenja Dunavom, ali i aplikacija za „pametne“ mobilne telefone „Novi Sad priča“, koja pomaže šetačima i edukuje ih o znamenitostima.

„Ovakve, ali i sve ostale aktivnosti, koje preduzimamo kako bi grad postao što atraktivnija turistička destinacija, donele su i solidan rezultat, jer se broj stranih gostiju u gradu povećao za gotovo 10 odsto u odnosu na prošlu godinu“, navodi Tihana Putin, portparolka Turističke organizacije Novog Sada.

„Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, koji su obrađeni do septembra ove godine, imali smo, kada se poredi period od januara do septembra ove godine sa istim periodom prošle godine, 9,6 odsto stranih turista više.“

Novi Sad je, dodaje Putinova, posetilo i 6,1 odsto više domaćih turista, a u isto vreme je povećan i proširio se i broj zemalja iz kojih turisti stižu.

„Do sada je bilo uobičajeno da nam turisti stižu iz Velike Britanije, Nemačke, SAD… Sada su im se pridružili i gosti iz Rusije, Italije, Španije, Francuske, Turske, pa i Australije. Naravno, tu su i turisti iz zemalja regiona, pre svega nekadašnje SFRJ, ali i iz Mađarske, Rumunije i Bugarske.“

Novi Sad je postao idealna destinacija u kojoj se mogu provesti prijatna četiri dana, uz uživanje u svim sadržajima koje on nudi.

„Turistima, koji nam se obrate, preporučimo da prva dva dana iskoriste da obiđu centar grada, Ulicu Laze Telečkog, da uđu u galerije i muzeje, vide Gradsku kuću, a i da uživaju u nekom od nacionalnih restorana. U ta dva dana, uklapaju se i poseta Petrovaradinskoj tvrđavi, obilazak muzejske postavke, podzemnih vojnih galerija, umetničkih galerija Likovnog kruga…“

Treći dan boravka, kako navodi Putinova, mogao bi da se posveti Fruškoj gori i Sremskim Karlovcima, odnosno crkvama i manastirima, ali i vinskim podrumima, dok bi četvrti dan bio idealno popunjen obilaskom salaša.

„Naravno, tu je i ponuda krstarenja Dunavom, ali i čitav niz izleta, koje su naše turističke agencije osmislile. U svakom slučaju, verujem da će svaki turista koji poseti Novi Sad poželeti da se vrati i ‘utvrdi gradivo'“, kaže Putinova.

“Novi Sad priča“

Aplikacija za „pametne“ mobilne telefone, nazvana „Novi Sad priča“ izrađena je u saradnji s PTT Srbija i omogućuje svakome da dobije informacije o 40 najznačajnijih turističkih znamenitosti u gradu.

„Tu su, svakako, nezaobilazni Pijani sat na Tvrđavi, svi spomenici, Gradska kuća, katedrala, Hotel Vojvodina“, nabraja Putinova.

„Naravno, svako može da odabere šta mu se dopada i sam sebi osmisli šetnju.“

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije