EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najneobičniji dočeci Nove godine

Doček Nove godine u svetu uz uobičajeno odbrojavanje, čašu šampanjca i poneki poljubac ispod imele, u nekim zemljama prolazi uz neobične rituale od nošenja ružičastog veša do jedenja grožđa ili sočiva i lupanja loncima.

U Argentini, za ulazak u Novu godinu neophodan je ružičast veš kako bi se privukla nova ljubav. Takođe, Argentinci će tačno u ponoć iskoračiti najpre desnom nogom.

nova-godina-u-brazilu-1388486881-23186U Brazilu, u novogodišnjoj noći se nosi belo kako bi se oterali zli duhovi, preskače sedam talasa i potom prinose darovi u vidu cveća boginji vode Lemaniji. Ako ih bacite u more a oni vam se vrate, to znači da ih nije prihvatila.

Čileanci jedu sočivo za Novu godinu kako bi imali mnogo para i posla, a celu kuću počiste metlom kako bi izbacili negativnu energiju, dok u Kolumbiji šetaju sa praznim koferima kako bi u idućoj godini mnogo putovali.

Škoti pomno paze ko će im prvi ući u kuću pošto otkuca ponoć. Ta osoba najčešće nosi poklone u vidu novčića, hleba, soli, uglja ili viskija jer oni predstavljaju blagostanje, hranu, ukus, toplinu i dobro raspoloženje.

Santa hats and stocking at a tropical Caribbean beachDa bi im godina bila puna blagostanja Španci u ponoć pojedu 12 zrna grožđa, po jedno za svaki otkucaj.

Novozelanđani vole da u Novu godinu uđu lupajući u šerpe i lonce, dok u Rusiji zapisuju želje na papir koji potom spale i taj pepeo sipaju u čašu šampanjca koja mora da se iskapi minut posle ponoći.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije