EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Na Koridoru 10 nađeni ostaci kulture iz 6. milenijuma p. n. e.

Arheološki radovi na trasi Koridora 10 kod sela Pavlovac u opštini Vranje otkrili su nalaze Starčevačke kulture, koji potvrđuju da se na tom prostoru živelo od šestog milenijuma pre nove ere, izjavio je danas koordinator arheoloških radova ispred Arheološkog instituta Aleksandar Bulatović.

Foto: RTS

Bulatović je za agenciju Beta izjavio da su na dva lokaliteta kod sela Pavlovac, „Čukarka“ i „Gumnište“, na kojima su arheološka iskopavanja u toku, u istom kulturnom sloju osim nalazišta Starčevačke kulture pronađeni i nešto mlađi ostaci Vinčanske kulture iz poznog neolita u vidu ostataka kuća, naselja, rovova, kao i velikog broja ljudskih i životinjskih figurina.

„Istraživanja na arheološkim lokalitetima duž Koridora 10 u opštini Vranje uglavnom otkrivaju i po nekoliko kulturnih slojeva različitih i vremenski udaljenih civilizacija na istom mestu, što pokazuje da se u dolini Južne Morave živelo od praistorije, Starčevačke i Vinčanske kulture do kasno antičkog perioda i Rimskog carstva“, kazao je Bulatović.

Bulatović navodi da „o životu, istoriji i naseljima na prostoru južne Srbije nema istorijskih izvora, čak ni iz relativno mlađeg rimskog perioda, jer je taj deo bio greškom izbrisan sa rimskih karti, tako da arheolozi počinju od nule jer nemaju sa čime da uporede pronađeni materijal“.

„Arheološka karta južne Srbije duž doline Južne Morave polako se popunjava, jer istorijskih izvora o ovom prostoru nema. Kod sela Davidovac istražujemo dva arheološka lokaliteta ‘Gradište’ i ‘Crkvište’, gde smo naišli na obode očigledno velikog grada iz rimskog perioda, koga ne možemo da identifikujemo jer istorijskih podataka o njemu nema“, rekao je Bulatović.

Bulatović navodi da su, osim na četiri lokaliteta kod sela Pavlovac i Davidovac gde su radovi u toku, i na četiri arheološka lokaliteta čije je istraživanje završeno od avgusta ove godine, kod sela Donji Neradovac i Srpska Kuća, iskopavanja otkrivala periferije naselja od desetog do osmog veka pre nove ere, i u mlađim slojevima na istom mestu periferije kasnih antičkih naselja iz rimskog perioda.

„Koridori Srbije finansiraju arheološka iskopavanja do 40 metara širine oko trase Koridora 10, tako da smo bili u prilici da istražujemo samo periferije naselja na koja nailazimo. To što danas na mestu gde treba da prođe autoput nailazimo na periferije paristorijskih i antičkih naselja govori nam da je tokom vekova Južna Morava menjala tok, kada su se ta naselja nalazila verovatno na njenoj obali“, kazao je Bulatović.

Arehološki nalazi u opštini Vranje koji su zahvaljujući planiranoj izgradnji Koridora 10 ugledali svetlost dana nakon vekova provedenih pod zemljom pokazali su i predmete koji potvrđuju takozvanu „Dorsku seobu“ u desetom veku pre nove ere, kada se desila velika migracija naroda iz podunavlja prema egejskoj obali, a koja je prošla dolinom Južne Morave.

Na južnom delu Koridora 10, od Grabovnice u opštini Leskovac do Levosoja u opštini Bujanovac evidentirano je ukupno 33 arheološka nalazišta koja moraju biti istražena pre nego što izgradnja autoputa počne.

Od ovog broja istraživanje prvih osam arheoloških lokaliteta, na osam kilometara dugoj deonici Koridora 10 od Donjeg Neradovca do Srpske Kuće u opštini Vranje počelo je 21.avgusta a treba da bude završeno do 15.decembra ove godine.

Izvor: vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije