EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Maribor želi turiste iz bivše SFRJ

Maribor, drugi po veličini grad u Sloveniji, nekada je bio poznat kao industrijski centar i „jugoslovenski Mančester“, a danas, u borbi sa nezaposlenošću, pokušava da se razvije u turistički centar i privuče goste iz bivše zajedničke države.

76039515529dda32d4390363642560_origGrad sa oko 130.000 stanovnika nakon raspada bivše Jugoslavije suočio se sa propadanjem fabrika i industrije, po kojoj je Maribor bio poznat. Nekadašnji industrijski giganti, poput „Zlatoroga“, više ne rade.

Jasmina Pisanec iz Turističke organizacije Maribora navodi podatak da je u tom gradu stopa nezaposlenosti sada 24 odsto. „Nekada je Slovenija bila poznata kao jugoslovenska Švajcarska, gde je sve pod konac, ali danas to više nije tako“, ocenila je Pisanec i dodala da korupcija potresa i tu bivšu jugoslovensku republiku, dugogodišnju članicu EU. Maribor svoju šansu sada traži u razvoju turizma, pa nudi skijaški centar Pohorje, termalne izvore sa temperaturom oko 30 stepeni, kao i vinske ture. U ovom gradu nalazi se i najstarija vinova loza, od koje se i danas pravi vino, stara 450 godina, što je potvrđeno i u Ginisovoj knjizi rekorda.

„Godine kada smo se otcepili (od SFRJ) 1991. ta loza je dala najviše vina – 64 litra, od tada se tako dobra godina nije ponovila“, kroz šalu objašnjava turistički vodič Pisanec. Maribor novu šansu sada traži u razvoju turizma – sportskog, relaksacionog i medicinskog, a glavna uzdanica su mu upravo gosti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Stožer Mariborske turističke ponude su dva hotela poznata još iz vremena bivše Jugoslavije – Habakuk i Bellevue. Nema baš mnogo hotela u bivšoj Jugoslaviji koji su mogli da se pohvale time da su ugostili Tita i njegovu suprugu Jovanku. Danas su ovi turistički centri potpuno obnovljeni, a imaju najviše gostiju upravo iz regiona. „Više od polovine naših gostiju je iz bivše Jugoslavije, prednjače gosti iz Hrvatske, a zatim iz Srbije i Crne Gore“, rekao je direktor hotela Habakuk Matko Vrdoljak grupi novinara iz ovih zemalja. Hotel Habakuk sada funkciniše u okviru preduzeća Terme Maribor, sa uloženim ruskim kapitalom.

„Maribor više nije industrijski centar, kao u vreme bivše zemlje, sada je vazduh čist i pogodan čak i za lečenje plućnih bolesti“, rekao je direktor Termi Maribor Borut Rojs. Maribor danas odaje utisak mirnog i lepo uređenog grada, koji, čini se, i dalje pomalo žali za bivšom državom.

Ukoliko ste gosti iz neke od bivših jugoslovenskih republika osećate se dobrodošlo, a većina Mariborčana zna, ili bar razume, srpski, hrvatski, ili srpsko-hrvatski jezik. Grad je izlepljen plakatima koji tokom decembra najavljuju gostovanja muzičara iz Srbije i Hrvatske, pa će tamošnjoj publici svirati i pevati Bajaga i instruktori, Riblja čorba i Severina. U Mariboru i dalje postoji ulica sa Titovim imenom, a i jedan od sedam mostova tog grada na Dravi nosi njegovo ime.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije