EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kuršumlija ima najviše crkava

Opština Kuršumlija ima 60 aktivnih crkava što je najveći broj u Srbiji. Polovina od tog broja sagrađena je u proteklih deset godina, a u toj opštini ima i više od 50 crkvišta (ostataka srednjevekovnih crkava).

Crkva svetog Nikole, zadužbina Stefana Nemanje u Kuršumliji (Foto: Beta)

U samom gradu su dve aktivne crkve, dok su ostale u selima. Većinu crkava su gradili meštani, a četiri crkve je izgradilo turističko preduzeće „Planinka“ iz Kuršumlije.

To preduzeće ima za cilj da turisti koji će dolaziti na lokalitete kod Kuršumlije imaju u blizini i crkve, „kako bi zadovoljili verske potrebe“. „Planinka“ je jednu crkvu sagradila u Lukovskoj Banji, dve u Prolom banji i jednu u Đavoljoj varoši.

„Neke od ovih crkava su sagrađene na temeljima starih i za njih su vezane mnogobroje legdende i narodna predanja, koje su veoma atraktivne i privlačne za turiste“, rekao je direktor sektora za turizam preduzeća „Planika“ Radovan Tanasković.

U Lukovskoj banji, crkva je podignuta na steni, gde se materijal za njenu izgradnju nosio na rukama i na konjima. U Prolom banji je izgradnja crkve takođe započeta na jednoj steni.

Preduzeće „Planinka“, pored izgradnje novih crkava, ulaže i u obnovu srednjevekovnih crkava kako bi se pojačala turistička ponuda kraja. Tačan broj ostataka srednjovekovnih crkava na teritoriji Kuršumlije još nije utvrđen.

Turističko preduzeće „Planinka“ je za izgradnju i obnovu crkava do sada uložilo više od 80.000 evra.

Izvor: B92 (Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije