EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Ko je otkrio vitamin C

Mađarski fiziolog i biohemičar, Albert Sent-Đerđ. Ovaj podatak danas će saznati svako ko bude otišao na Google.

Google je danas promenio logo u čast 118 godina od rođenja Alberta Sent-Đerđa, mađarskog fiziologa i biohemičara koji je prvi uspeo da izoluje vitamin C i pronađe njegove zalihe u paprici.

Albert Sent-Đerđ rođen je 16. septembra 1893. godine u Budimpešti. Studije medicine završava u rodnom gradu, a dalje školovanje nastavlja u Bratislavi, zatim se usavršava u Berlinu, Pragu, Groningenu i Lajdenu, a na Kembridžu piše doktorat iz oblasti hemije.

Veći deo života posvetio je pokušajima da izoluje vitamin C, u čemu je na kraju i uspeo, a zatim je utvrdio i da zelena mađarska paprika sadrži neverovatne količine ovog vitamina.

Osim toga, proučavao je i unos kiseonika kod živih organizama, a osnovao je i Institut za biohemiju Univerziteta u Segedinu.

Nobelovu nagradu za medicinu, za opis vitamina C i otkriće da se kiseonik vezuje sa vodonikom u ćelijskoj respiraciji, Albert Sent-Đerđ dobio je 1937. godine.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije