EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Katalonija zabranila borbe bikova

Ljubitelji borbi bikova uzvikivaće „ole“ u Barseloni poslednji put u nedelju 25. septembra, pre nego što na snagu stupi zabrana ovog sporta širom Katalonije.

Foto: Beta

Regionalne vlasti zabranile su prošle godine vekovnu tradiciju suočavanja matadora naoružanog mačem i crvenom tkaninom i razbesnelog bika.

Industrija borbi bikova i dalje veruje da ima šanse da promeni mišljenje zvaničnika i vrati i iduće godine borbe u Kataloniju, jedini region u Španiji, pored Kanarskih ostrva, koji je zabranio ovaj sport.

„Mislim da će političari dva puta razmisliti i da će borbe bikova biti nastavljene. I hvala Bogu, jer Katalonija ima mnogo ljubitelja borbi, a u demokratskoj zemlji oni bi trebalo da mogu da gledaju borbe bikova“, rekao je jedan od uzgajivača bikova Moses Praele.

Očekuje se da će rasprodatoj predstavi u koridi El Monumental prisustvovati 20.000 gledalaca. Proslavljeni madridski matador Hose Tomas, koji se povukao 2002. godine, biće glavna zvezda događaja.

„Postoji nekoliko katalizatora koji bi mogli da dovedu do toga da zabrana bude ukinuta“, smatra novinar koji prati koridu Pako Marč. Prema njegovim rečima, konzervativna Narodna partija – jedna od dve glavne političke partije u Španiji – protivi se zabrani pozivajući se na ustav, a Katalonska federacija za borbe bikova prikuplja potpise kako bi peticiju poslali španskom Kongresu.

Toreador Lopez Simon i bik (Foto: Tanjug)

Ekonomska kriza, takođe, bi mogla da bude faktor jer su regionalne vlasti pod velikim pritiskom da smanje troškove i pomognu državi u držanju javnog duga pod kontrolom. Tome sigurno neće doprineti činjenica da će katalonske vlasti vlasniku El Monimentala Pedru Balani morati da plate više miliona evra za zgradu.

Čak i ako ljubitelji borbi bikova uspeju ponovo da otvore El Monumental, u širem smislu krv je već na pesku. Svake godine sve manje Španaca odlazi da gleda borbe. Broj borbi pao je za 34 procenta u periodu od 2007. do 2010. godine.

Arena Las Arenas u Barseloni zatvorena je još 70-ih i sada je tržni centar.

„Ne znam nikog od vršnjaka ko odlazi na borbe. To nije katalonska tradicija već andaluzijska. Činjenica da se prema bikovima loše odnose još pre borbe bi trebalo da bude važnija od tradicije“, smatra Lajla Gomes.

Mlađi Španci ne znaju imena matadora i mnogi se muče sa pravilima borbe. Tomas, najpoznatiji „torero“, jedini je borac protiv bikova koji je proteklih godina uspeo da napuni El Monumental.

Izbori u Španiji, zakazani za 20. novembar, takođe, bi mogli da igraju ulogu u sudbini borbi bikova u regionu. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Narodna partija pobediti i tako okončati osmogodišnju vladavinu socijalista, a lideri Narodne partije mogli bi da pritisnu katalonske političare da ponovo uvedu borbe bikova u zamenu za finansijsku podršku centralne vlade.

Katalonija se godinama rve sa Madridom oko veće autonomije i prava na posebnu kulturu i jezik. Zabrana borbi bikova u Kataloniji simbolizuje želju tamošnjih političara da se odvoje od Madrida i njegovih tradicija.

Mnogi Katalonci smatraju da im Madrid nameće svoju kulturu, jezik pa samim tim i borbe bikova. Borbe, međutim, jesu katalonska tradicija. Reč je o „korebusu“, borbi u kojoj je bik povrgnut stresu, ali ne i ubijen.

Širom Španije protesti protiv borbi su uobičajeni. Protivnici koride smatraju da ovakvoj vrsti tradicije nije mesto u savremenom svetu gde je zlostavljanje životinja neprihvatljivo.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije