EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Hoteli: Tri zvezdice za tri gosta

Beogradski hoteli i u špicu popunjeni sa samo 30 odsto gostiju, u ovoj godini zatvoreno 400 kafića i kafana. Broj domaćih gostiju rapidno opada.

Foto: Threat to Democracy / Flickr.com

Beogradsko hotelijerstvo je u ozbiljnoj krizi, jer sa 70 odsto praznih soba u špicu sezone ne mogu da se nadaju većem broju gostiju. Na sastanku beogradskih hotelijera u Privrednoj komori Beograda moglo je da se čuje i da broj domaćih turista rapidno pada, da su hosteli preuzeli veliki broj gostiju, da zakon turističke agencije stimuliše da odvode, a nikako da dovode turiste.

„Situacija je gora nego ikada pre i u narednoj deceniji ne treba se nadati poboljšanju,“ kaže Jovan Vukićević, ekspert za hotelijerstvo. „Kakva je situacija u uslužnim delatnostima najbolje govori podatak da je do leta u Beogradu 400 kafića i kafana zatvoreno i da je glavno piće koje se poručuje kafa, a nikako konjak ili viski!“

Statistički podaci govore da najviše turista u prestonicu dolazi u maju i septembru (po 68.500 gostiju) i da gosti, u proseku, ostaju po dva dana. Niko, međutim, nema podatke koliko ti posetioci troše, kao i da li je reč o „pravim“ turistima ili o poslovnim ljudima, pa čak i gostima državnih institucija. Zabrinjava podatak da broj domaćih gostiju neprestano opada, ali niko ne zna da li su možda prešli u hostele, pošto oni šalju podatke.

„Novi Sad je do jula imao gostiju koliko Beograd u samo jednom mesecu, ali taj grad ima povećanje broja domaćih gostiju, čime prestonica ne može da se pohvali,“ kaže Dejan Zrilić iz Privredne komore Beograda. „U odnosu na isti period lane, činjenica je da je Beograd imao 14.000 turista više, što svakako ohrabruje. Međutim, pravi je trenutak da se otkrije razlog zašto domaći gosti „beže“ iz Beograda, ali i da se preispita cenovna politika, kao i promocija glavnog grada.“

Profil stranih turista promenio se u odnosu na protekle godine kada je najveći broj njih dolazio iz Crne Gore i Republike Srpske. U prvih sedam meseci Beograd je posetilo 48.000 Slovenaca, 32.000 Hrvata, 31.000 Nemaca, 29.000 Crnogoraca i po 23.000 Italijana i gostiju iz Republike Srpske.

KAMPOVI

Beogradski kampovi nude 300 ležajeva, a u julu, u špicu sezone, bili su popunjeni samo 14 odsto. Prosečna popunjenost beogradskih kampova iznosi skromnih – četiri odsto!

Beograd je prošle godine imao 6.852, a sada raspolaže sa 7.172 hotelska ležaja. To je i dalje nedovoljno, jer ukupan broj objekata iznosi 80, dok Budimpešta ima 730 hotela.

Izvor: B92 ( Novosti.rs/A. Krsmanovic)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije