EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Gradi se najveći toranj na svetu

Kompanija EnviroMission počela je ispituje moguće lokacije za izgradnju solarnog tornja u Arizona pustinji u SAD, koji će sa visinom od 800 metara postati jedan od najviših objekata u svetu.

Foto: Jumanji Solar/Flickr

EnviroMission procenjuje da će izgradnja tornja koštati oko 750 miliona dolara, a prema uslovima kupoprodajnog ugovora „Arizona projekat“ moraće da počne proizvodnju i isporuku energije do 2015. godine.

Toranj će moći da proizvede energiju od 200 megavata, što je dovoljno za 150.000 americkih domova. Solarni toranj EnviroMission ima jednostavnu zamisao – sunčeva energija pada na veliku pokrivenu površinu staklene bašte na dnu, zagrevajući vazduh ispod nje, a vreli vazduh se prirodno podiže ka centralnoj tački u središnjoj kuli, u kojoj se nalazi gomila turbina koje proizvode električnu energiju.

U toplom pustinjskom području, gde dnevna temperatura iznosi oko 40 stepeni Celzijusa, temperatura ispod kolektora će biti između 80 do 90 stepeni.

Arizona toranj će biti samo 30 metara niži od kolosalnog objekta „Burdž Kalifa“ u Dubaiju, koji je najviša zgrada u svetu.

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije