EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Enciklopedija Serbika u Francuskoj

Elektronska enciklopedija o srpskoj književnosti i piscima dostupna je na internetu i to na francuskom jeziku.

Na internet nedavno je postavljen projekat www.serbica.fr koji je, u okviru istraživačkog programa Univerziteta “Mišel de Monten” u Bordou, osmislio Milivoj Srebro profesor na ovom fakultetu. Zamišljena vrlo ambiciozno, kao svojevrsna “elektronska književna enciklopedija”, ovaj sajt nudi francuskom čitaocu obilje informacija o srpskim piscima i njihovim delima.

Od već postavljenih tekstova ističu se prilozi posvećeni velikanima naše književnosti – Svetom Savi, Despotu Stefanu, Vencloviću, Mušickom, Njegošu, Steriji, Domanoviću, Andriću, Crnjanskom, Kišu, Pekiću, Paviću, a čiji su autori ugledni univerzitetski profesori iz Francuske, Engleske i Srbije. Uz portrete pisaca i njihovih knjiga francuski čitalac ima mogućnost da konsultuje i virtuelnu biblioteku u kojoj može da prelista odlomke iz predstavljenih dela. Inače, reč je uglavnom o književnim tekstovima koji se pojavljuju prvi put u francuskom prevodu, a koje su specijalno za ovu priliku uradili ugledni prevodioci Alen Kaon i Boris Lazić koji su i članovi Uređivačkog odbora ove elektronske enciklopedije.

Među rubrikama sajta posebno se izdvajaju Leksikon pisacaLeksikon dela i Knjige koje traže izdavače. Prve dve su ostvarene po principu enciklopedijskih rečnika čiji je cilj da predstave najznačajnije srpske autore i njihova dela, od srednjeg veka do danas, uz iscrpnu kritičku i bibliografsku aparaturu. Rubrika Knjige koje traže izdavača namenjena je pre svega francuskim izdavačkim kućama sa namerama da im otkrije i perdloži za objavljivanje dosad neprevedene srpske autore, bilo da je reč o klasicima ili savremenim mladim piscima.

ČASOPIS
U okviru projekta “Serbika” pokrenut je i elektronski časopis što je posebno značajno, s obzirom na to da danas u Francuskoj ne postoji nijedna periodična publikacija posvećena našoj književnosti.

Izvor: B92 (Novosti.rs/D.BT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije