EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Da zaštita kupca ne bude samo na papiru

Neophodni zakoni su tu. Doneti zbog realne potrebe ili zbog prilagođavanja standardima Evropske unije, ali sa njihovom primenom se kasni. Treba sprovoditi češće i ozbiljnije analize prehrambenih i svih drugih proizvoda, formirati savet za bezbednost hrane, doslednije primenjivati evropsku praksu…

Češće i ozbiljnije analize kvaliteta i zdravstvene ispravnosti prehrambenih i svih drugih proizvoda na tržištu Srbije, osnivanje tela koja će procenjivati rizike, donošenje strategija u zaštiti potrošača, ali i neophodnih pravilnika, glavni su zahtevi prema državi kada je o zaštiti potrošača u Srbiji reč.

Neophodni propisi su tu. Doneti zbog realne potrebe ili zbog prilagođavanja standardima Evropske unije, ali sa njihovom primenom se kasni. „Oživeti” propise i naterati trgovce i sve ostale na tržištu da se uozbilje, glavna je poruka stručne javnosti i organizacije za zaštitu potrošača. Svim ključnim zakonima iz ove oblasti oni upućuju zamerke – Zakonu o zaštiti potrošača, Zakonu o bezbednosti hrane i Zakonu o opštoj bezbednosti proizvoda. Odnosno, svim onim propisima koji bi trebalo da osiguraju da svakoga dana kupujemo ispravnu i bezbednu hranu, tehničke uređaje, igračke, odeću i obuću, ali i da nam obezbede da možemo da se bunimo kada god smatramo da smo oštećeni.

Uostalom, takvu poruku ne upućuju jedino oni koji se profesionalno bave problemima potrošača. U anketi „Potrošača”, u proteklih 93 brojeva, sve javne ličnosti su na pitanje – ko štiti prava potrošača u Srbiji, uglas odgovorile – niko! Da li je zaista tako i šta treba uraditi kako bi propisi „oživeli”, a potrošači u Srbiji počeli da uživaju evropsku zaštitu?

Potrebno više analiza i kontrola

Jedna od glavnih zamerki inspekcijama, koju upućuju iz organizacija za zaštitu potrošača je da su analize proizvoda malobrojne, sporadične i nedovoljne. A kada god se sprovede ozbiljna, akcijska i vanredna kontrola, rezultati budu alarmantni. Tako je prilikom kontrole pekara otkriveno da u gotovo trećini postoji neki propust. Kada su kontrolisane rakije, otkriveno je da gotovo u polovini alkohol ne potiče od voća i da su potrošači varani. Kada su inspektori proveravali organizovanje sniženja, nepravilnost su našli u 30 odsto prodavnica.

Zbog toga iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) upozoravaju da je neophodno više laboratorijskih ispitivanja.

– Evropska praksa je da država obavlja stalni monitoring, odnosno da stalno nadgleda i ispituje proizvode na tržištu, a da mi, organizacije potrošača, radimo uporedna ispitivanja i da obaveštavamo građane. Država da kontroliše granice i ono što uvozimo, a mi da organizujemo akcije i poredimo proizvode. Sistem treba tako urediti – kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.

U izveštajima Ministarstva poljoprivrede i trgovine navodi se da su poljoprivredni inspektori u prvoj polovini ove godine uzeli uzorke 477 proizvoda.

– Rezultati analiza su pokazali da je od ukupno 159 uzoraka poljoprivredno-prehrambenih proizvoda svega sedam ili četiri odsto bilo neispravno, a od 318 uzoraka sirovina za proizvodnju alkoholnih pića, odnosno alkoholnih pića i osvežavajućih bezalkoholnih pića 139 ili 43 odsto bilo neispravno – navode u Poljoprivrednoj inspekciji.

U Veterinarskoj inspekciji ističu da su u toku ove godine uzeli 43.687 uzoraka hrane životinjskog porekla za analize, kao i 5.470 briseva sa radnih površina i opreme.

Šta nedostaje Zakonu o zaštiti potrošača

Osnovno pitanje, kada je reč o Zakonu o zaštiti potrošača, je šta se dešava sa podzakonskim aktima.

– Bez njih nema tumačenja i komentara Zakona o zaštiti potrošača niti procedura za ostvarivanje prava kupaca. Mi smo već uputili zahtev za izmenom pojedinih članova zakona koji se nisu dobro pokazali, naročito kada je reč o popravci robe u garanciji i o sprečavanju zloupotreba od strane neodgovornih trgovaca – kaže Papović.

Nije, osim toga, formiran ni nacionalni savet za zaštitu potrošača, niti savet ministra, pa ništa nije bilo ni od usvajanja najavljivane strategije za zaštitu potrošača.

Ljiljana Stanković, pomoćnica ministra poljoprivrede i trgovine, odgovara da je predviđeno da Vlada Srbije formira nacionalni savet za zaštitu potrošača i da su u toku pripreme za osnivanje ovog tela. Ona najavljuje i da će se uskoro početi sa definisanjem ugroženog potrošača u Srbiji.

– Zakonom o zaštiti potrošača predviđeno je da vlada donosi nacionalni program zaštite ugroženog potrošača, ali da bi se ovaj program doneo neophodno je doneti podzakonska akta kojima se uređuju kriterijumi za određivanje ugroženog potrošača u pojedinim oblastima usluga od opšteg ekonomskog interesa. Intenzivan rad na donošenju ovih podzakonskih akata počeće u septembru, a na njemu će, pored ministarstva nadležnog za poslove zaštite potrošača, raditi i ministarstva nadležna za oblasti usluga od opšteg interesa, kakve su telekomunikacije, energetika i druge – objasnila je Stankovićeva.

Ona odgovara i da će se sa izradom strategije zaštite potrošača početi krajem 2011. godine, jer, kako kaže, do 2012. godine važi Nacionalni program zaštite potrošača iz 2007. Što se podzakonskih akata tiče, Ljiljana Stanković objašnjava da su doneti svi koji su bili predviđeni programom vlade za ovu godinu.

– To su Pravilnik o evidenciji udruženja i saveza udruženja za zaštitu potrošača, Pravilnik o sadržini obrasca za jednostrani raskid ugovora na daljinu i ugovora koji se zaključuju izvan poslovnih prostorija, Uredba o sadržini obrasca za jednostrani raskid ugovora o vremenski podeljenom korišćenju nepokretnosti, o trajnim olakšicama za odmor, o pomoći prilikom preprodaje i omogućavanju razmene i Uredba o sadržini standardnog informativnog obrasca za ugovore o vremenski podeljenom korišćenju nepokretnosti, o trajnim olakšicama za odmor, o pomoći prilikom preprodaje i omogućavanju razmene – objasnila je ona.

Osnovati Savet za bezbednost hrane

Iako je Zakonom o bezbednosti hrane još pre dve godine predviđeno osnivanje saveta, ovo telo još ne postoji. Poslednji put njegovo osnivanje je bilo najavljivano za kraj 2010. godine.

Prema ranijim najavama, jedan od glavnih zadataka trebalo bi da bude procena rizika, odnosno praćenje informacija koje mogu da ukažu da je neka hrana problematična. Tu su i nadgledanje proizvođača, uvoznika, trgovaca i prepoznavanje svih u lancu, odnosno utvrđivanje toga da li kod bilo kog proizvoda može da postoji problem.

Telo na čije osnivanje Srbija još čeka bi trebalo da čine stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici organizacija potrošača i drugi, a Stručni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane trebalo bi da, takođe, prema ranijim najavama, primenjuje i koristi preporuke, smernice i informacije Evropske agencije za bezbednost hrane.

Ukloniti nebezbedne proizvode sa tržišta

Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda takođe ima manjkavosti i krije odredbu čija je izmena neophodna, ističu u NOPS-u.

– Nedopustivo je da u članu 24 i dalje stoji da nakon što vlada vidi da je neki proizvod proglašen nebezbednim na evropskom tržištu dužna da ga u roku od 30 dana i na teritoriji Srbije proglasi nebezbednim. Ali, stoji završna odredba da će se taj član primenjivati tek kada stupimo u Evropsku uniju – ističe Papović.

Jedna od oblasti u kojoj zbog toga ima najviše problema je prodaja igračaka, a svaka kontrola inspekcija pokaže da na našem tržištu ima nebezbednih proizvoda za najmlađe. Evropska unija je nedavno čak saopštila i da uvodi pojačan nadzor za uvoz igračaka iz Kine. Gde je Srbija u toj priči?

– Na stotine proizvoda za decu koji su opasni po zdravlje kod nas se, nažalost, nalaze u slobodnoj prodaji. Svi proizvodi za koje je ocenjeno da su nebezbedni na teritoriji Evropske unije stavljeni su na jedinstvenu listu Rapeks i tržišna inspekcija, na osnovu Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, može da ih zapleni. Mi iz nedelje u nedelju edukujemo roditelje o potencijalnim opasnostima proizvoda namenjenih najmlađima, a oni mogu i sami da provere, u okviru liste nebezbednih proizvoda na sajtu Rapeksa – savetuju iz redakcije roditeljskog portala „Bebac”.

 Izvor: Politika (Stefan Despotović)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije