EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Crni Vrh spremno dočekuje skijaše

Na planini Crni Vrh pored Bora danas je zvanicno pocela skijaška sezona. Obe ski staze su spremne, a ove zimske sezone očekuje se da Crni Vrh poseti izmedu sedam i deset hiljada ljubitelja zimskih sportova.

Javornik-CrniVrhDebljina snežnog pokrivača na Crnom Vrhu dostigla je četrdeset centimetara, što je omogućilo radnicima Javnog preduzeća „Borski turistički centar“ da među prvima u Srbiji otvore ski staze.

Ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju su dve staze, manja dužine 800 metara, koja je u crvenoj kategoriji, i veća, zahtevnija staza crne kategorije, čija je dužina 1550 metara. U funkciji su žičara i ski lift, a tokom vikenda neće se naplaćivati ski pas.

Javno preduzece „Borski turisticki centar“, koje upravlja skijalištem potrudilo se ove godine da obogati ponudu za skijaše, kaže za Tanjug, Aleksandar Milikić, direktor tpg javnog preduzeća.

„Upravljamo sa dve ipo hiljade metara skijaških staza i tri hiljade metara skijaških puteva, a Opština Bor je i ove godine investirala u razvoj skijališta, tako da imamo nove turističke i ugostiteljske objekte, a samim tim je i ponuda mnogo bolja“, navodi Milikić.

Ove godine se na Crnom Vrhu očekuje duplo više posetilaca u odnosu na prethodnu sezonu, i to ne samo iz Srbije, već i iz okolnih zemalja.

„Za nas je značajno da smo, kao centralno skijalište u istočnoj Srbiji, postali veoma interesantni ne samo turistima koji dolaze iz okolnih gradova, već i onima iz regiona, pa su lani na skijanje dolazili gosti iz Bugarske, Rumunije i Makedonije. Prošle sezone bilo je ukupno više od tri hiljade skijaša, a ove godine očekujemo da ih bude između sedam i deset hiljada“, naglašava Milikić.

Prema njegovim recima, da bi se manja skijališta u Srbiji održala, pored pomoći lokalne samouprave neophodna je i podrška nadležnog ministarstva.

„Ocekujemo da ćemo ove godine dobiti veću podršku od resornog ministarstva. Mi u Boru, ali i u ostalim manjim skijalištima u Srbiji, kao što su ona u Majdanpeku, Vranju i Nišu, smatramo da Vlada Republike Srbije treba da, osim finansiranja JP ‘Skijališta Srbije’ finansira i manja skijališta“, kaže Milikić.

Na taj način se unapređuje razvoj turizma u manjim skijaškim centrima, a cela zemlja postaje interesantna turistima kao jedan veliki centar za skijanje sa raznovrsnom lepezom skijališta, ocenjuje on i dodaje da i mala skijališta mogu biti konkurentna na tržištu Evrope, pa i šire.

Izvor:Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije