EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Bolja zaštita prava putnika u aviosaobraćaju

Novi Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju u Srbiji povećao je zaštitu prava putnika, rečeno je u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Foto: Hunter-Desportes / Flickr.com

„Tim zakonom se uvode strogi evropski standardi i pravila za zaštitu prava putnika kakvi važe u okviru zajedničkog evropskog tržišta vazduhoplovnih usluga“, kazala je načelnik Odeljenja za vazduhoplovnu regulativu u Direktoratu Aleksandra Potparević.

Putnicima se garantuje pravo na naknadu štete i pomoć u slučaju uskraćivanja ukrcavanja, otkazivanja ili kašnjenja letova, smeštanja u jeftiniju klasu i daje se prioritet prevozu osobama sa invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću.

Na primer, u slučaju otkazivanja leta, kada nije bilo vanrednih okolnosti koje nisu mogle da se izbegnu, putnici imaju pravo na nadoknadu od 250 evra za letove do 1.500 kilometara u okviru Sporazuma o otvorenom nebu, odnosno 400 evra za letove duže od 1.500 kilometara, navodi se u zakonu.

Kod kašnjenja leta, putnik ima pravo na vraćanje troškova ili besplatan hotelski smeštaj, obroke i prevoz do hotela.

Kada se putniku čiji let kasni, ponudi preusmeravanje puta do krajnjeg odredišta alternativnim letom i ako tako ostvareno vreme dolaska prekorači planirano vreme dolaska po redu letenja, putnik ostvaruje pravo na naknadu štete.

Prema odredbama zakona, pravo na nadoknadu štete kod kašnjenja ostvaruje se ako let do 1.500 kilometara kasni najmanje dva sata, odnosno tri sata za letove od 1.500 do 3.500 kilometara, a iznosi naknada su isti kao i za otkazivanje leta.

Direktorat je zadužen da nadzire primenu propisa, a Zakonom su propisane kazne od 100.000 do 400.000 dinara za kompanije i od 50.000 do 100.000 dinara za odgovorne osobe u kompanijama.

Novina je i da putnici sada imaju mogućnost da podnesu reklamaciju aviokompaniji u pisanom obliku i ako ne dobiju odgovor u roku od 30 dana mogu da to prijave inspektoru Direktorata.

Ako putnik podnese zahteve za vraćanje troškova, avioprevoznik je dužan da ih isplati u roku od sedam dana.

Zakon je propisao i da avioprevoznici moraju na pultu za prijavljivanje putnika za let da istaknu jasno vidljivo obaveštenje za putnike kojima je uskraćeno ukrcavanje ili je let otkazan ili kasni najmanje dva časa.

Potparić je kazala da su pre donošenja novog zakona prava putnika bila zaštićena odradbama različitih pravilnika koji nisu određivali organ koji je nadležan za njihovo izvršenje, niti su bile propisane sankcije za kršenje odredaba.

Na sajtu Direktorata civilnog vazduhoplovstva www.cad.gov.rs može se preuzeti i formular za reklamaciju namenjen oštećenim putnicima.

Izvor: B92 (Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije