EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Boing Dreamliner 787: nova era aviosaobraćaja

Dugo očekivani Boing Dreamliner 787 mnogo je tiši od običnih aviona i napravljen je uz pomoć “kalupa” koji eliminiše 1.500 aluminijumskih stranica i 50.000 povezivača.

Kasni već 3 godine, a koštaće oko 32 milijarde dolara. Očekuje se da ovakav Boing postane standard za sve buduće putničke avione. Aluminijum je standardni materijal u avio-industriji već više od jednog veka.

Čak je i čuveni prvi let braće Rajt 1903. izveden avionom delimično napravljenim od ovog metala. Međutim, vreme aluminijuma je po svemu sudeći na izmaku – velika narudžbina novih aviona podrazumeva 50 odsto “kompozitnih materijala” uključujući plastiku i grafitna vlakna.

Ovaj avion nudi zabavu visoke tehnologije za putnike, ugrađen je Android touchscreen u svako sedište, čak i u ekonomskoj klasi. “Kompozitni” dizajn koristi mešane materijale, kao što su titanijum i grafitna vlakna.

Novina su i veliki ulazi i prozori, visoka vlažnost u kabini i specijalni sistemi koji redukuju buku i turbulencije. Plavo-beli avion trebalo bi da bude uključen u komercijalni saobraćaj od 26. oktobra.

Jednostavniji je od današnjih aviona i nudi mnogo veću funkcionalnost i korist. Ima ugrađen zdravstveni monitoring sistem koji mu omogućava da sam beleži i prijavljuje sistemske podrške i zahteve kompjuterima u bazama na zemlji.

Očekuje se da ovakav Boing postane standard za sve buduće putničke avione.

Sedišta: 210 – 250 putnika

Raspon krila: 60 metara

Dužina: 57 metara

Visina: 17 metara

Razvojni program Boinga 787 odlagan je 7 puta zbog izazova koji je predstavljao za inženjere.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije