EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Beograd: Praznici, vreva i 15.000 gostiju

Beograd predstavlja najznačajniji deo turističkog potencijala Srbije, a u sve većoj meri postaje i regionalni turistički centar.

bgNovogodišnja euforija, pretpraznično raspoloženje i kupovine, popusti u radnjama i prijatno vreme, danas su ulice glavnog grada izmamile veliki broj Beograđana i turista, a posebne gužve bile su u Knez Mihailovoj.

Najveća gužva, uz dobru atmosferu, vlada u Knez Mihaiovoj ulici u kojoj su, iako je nedelja, do kasno popodne radile sve radnje uz ponudu pozamašnog broja proizvoda sa sniženim cenama.

Posetioci kupuju, probaju, razgledaju, popusti ih mame, a na ulici ih dočekuju svetla novogodišnjih uskrasa, zvuci trubača i drugih muzičara, miris pečenog kestenja i kokica, ulični prodavci nakita, igračaka, balona, novogodišnjih ukrasa…

Na gotovo svakom ćošku najpoznatije pešačke zone u Beogradu promoteri su nudili različite proizvode i usluge po sniženim cenama, bilo da su u pitanju kursevi jezika ili brendirani kozmetički preparati.

Knez Mihailovom dominiraju trubači, ali su tu i ulični svirači koji drugačijom vrstom muzike upotpunjuju predpraznično raspoloženje.

Ulica je danas bila prepuna tinejdžera, roditelja sa malom decom, starijih bračnih parova, stranih turista koji su se šetali u grupama i obilazili prodavnice, ali i gostiju iz unutrašnjosti Srbije.

Na trgu Otvorenog srca, na početku Knez Mihailove, u malim drvenim kućicama postavljenim za tu priliku posetioce očekuju kuvana rakija, vino, razni sokovi, slatkiši na meru, roštilj, morski plodovi, ušećereno voće. Gužve su velike, ali kupci strpljivo čekaju uslugu.

U susednoj Čika Ljubinoj ulici na svojim otvorenim štandovima izlagači nude pletiva, artikle od kože, nakita, razne proizvode domaće radinosti – med, džem, vina, likera…

Očekuje se 15.000 gostiju

Ovu ocenu, direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović potkrepljuje podatkom da je u glavnom gradu Srbije, u 2013. godini, zabeleženo povećanje broja turista i noćenja u odnosu na prethodnu godinu.

„Beograd polako prerasta u neku vrstu regionalnog centra. To su činjenice zahvaljujući kojima naš glavni grad ima stabilan rast broja noćenja, pogotovo stranih turista“, rekao je Popović za Tanjug.

On je optimista kada je u pitanju 2014. godina, i veruje da će broj turista – i stranih i domaćih – koji će posetiti Beograd, i dalje rasti.

Sledeća godina je značajna, podsetio je, i po tome što se u Srbiji i u svetu obeležava stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata, a Beograd je grad u kome je taj rat počeo.

„Mi ćemo sa zemljama saveznicama iz Prvog svetskog rata sarađivati i organizovati brojne programe, u kojima će Beograd učestvovati. Pokušaćemo da, iako uz mala finansijska sredstva, učinimo sve da se ta godišnjica obeleži dostojno“, naveo je Popović.

Obeležavanje jednog veka od početka prvog velikog rata trebalo bi da privuče veliki broj stranih i domaćih gostiju, rekao je Popović i ponovio da očekuje uspešnu turističku 2014. godinu.

Izvor: B92 (Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije