EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Beograd domaćin dobrotvornog bazara

Početkom decembra već postaje tradicija da Međunarodni klub žena organizuje dobrotvorni bazar.

bazarNa štandovima 48 zemalja posetioci su mogli da isprobaju specijalitete tih zemalja, informišu se o njihovoj kulturi i običajima. Sva prikupljena sredstva biće upućena najugroženijima, od dece bez roditelja do starih.

Slane i slatke poslastice. Od džemova i pinđura do kupusa, vina i rakije. Za kupce osim kvaliteta bitno i pakovanje proizvoda. Više od 30 donatora darovalo je svoje proizvode koji su se našli izložbenom prostoru domaćina.

„Imali smo leskovački ajvar, imali smo fruškogorsko vino, skoro smo ga rasprodali, imamo prirodnu kozmetiku koju pravi nekoliko proizvođaca, imamo medenjake, kuglofe iz Sremskih Karlovaca“, objašnjava Svetlana Guberinič, koordinatorka srpskog štanda.

Gužva na štandu Rusije. Osim hrane i pića domaćini predstojećih Zimskih olimpijskih igara iskoristili su priliku da promovišu i Soči. Pažnju posetilaca privukle su devojke u tradicionalnoj nošnji ove zemlje ali i neizostavne babuške.

„Ovde imamo simbole Sočija, rusku tradicionalnu hranu i stvari koje su napravila deca u školama. Od hrane imamo palačinke, pite sa mesom. Ljude trenutno najviše zanima hrana, kažu da je ukusna“ dodaje Anastasija Černjenka.

Kultura dalekog Japana ali i hrana koju spremaju japanski kuvari privukli su veliku pažnju posetilaca. Za najmlađe je ovaj štand bio izuzetetno zanimljiv zbog velikog izbora igračaka.

„Trudili smo se da posetiocima ovde ponudino stvari iz Japana koje ovde ne mogu da se nađu. Imamo ovde japansku keramiku, japansku hranu, naše kolače i mnogo drugih specijaliteta iz Japana“, rekao je za B92 ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki.

Za posetioce svakodnevna kupovina ali i solidarnost bili su glavni razlog za posetu bazaru.

Proslogodišnji hit dobrotvornog bazara, rakiju koju proizvodi predsednik Srbije Tomislav Niikolić ili Tomina ljuta, mogli su da probaju samo odabrani, odnosno dobitnici lutrije.

Među brojnim nagradama bile su 24 flaše ove domaće rakije, od jabuke, grožđa i kruške. To nije jedino što je porodica Nikolić donirala u humanitarne stvrhe jer je jedna od nagrada i mozaik koju je uradila prva dama Srbije Dragica Nikolić.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije